פיננסים

קרן השתלמות

קרן השתלמות

קרן השתלמות הנה מכשיר חיסכון המיועד לשכירים ולעצמאיים, המאפשרת לחוסכים לנהל את כספם במגוון מסלולי השקעה וליהנות מהטבות מס ייחודיות לצד ניהול השקעות מקצועי.

כספי החיסכון בקה"ש הופכים נזילים לאחר 6 שנות חיסכון וניתנים למשיכה לכל מטרה בסכום הוני פטור ממס רווח הון (עבור הפקדות עד התקרה המוטבת ע"פ חוק). כמו כן, לאחר 3 שנות חיסכון, ניתן למשוך את הכספים לצורך השתלמות מקצועית או בעת הגעה לגיל הפרישה.

עבור עצמאיים, ההפקדה לקרן ההשתלמות נחשבת כהוצאה מוכרת, ואילו שכירים לא ישלמו מס הכנסה על הפקדת חלק המעסיק. בעת משיכה כדין (עבור הפקדות עד התקרה המוטבת), הכספים בקרן ההשתלמות יהיו פטורים מתשלום מס רווח הון.

יתרונות:

  • ניהול השקעות מקצועי
  • הטבות מס
  • ניתן לשנות אסטרטגיית השקעה
  • מגוון מסלולי השקעה
  • אפשרות לעבור בין גופים ללא אירוע מס
  • שקיפות – ניתן לעקוב אחרי הביצועים בגופים השונים
  • הלוואות – אופציה לקבלת הלוואה כנגד סכום ההפקדה בכפוף להחלטת היצרן. תנאי ההלוואות והאפשרות להלוואה תלויה בהחלטת היצרן מעת לעת

אז אם אתם שכירים או עצמאים  – נשמח לסייע לכם בתכנון פיננסי מותאם.

  • נכיר ונלמד את הצרכים והמטרות שלכם
  • נבצע איפון מקיף
  • נבנה אסטרטגיה ונבצע אותה
  • נבצע בקרות ונלווה אתכם אקטיבית ונבצע שינויים והתאמות ע"פ צורך

נעשה הכל להעניק לכם ביטחון ושקט לצד ניהול כספים אחראי ומניב

מידע שחשוב לדעת

מהי קרן השתלמות?

קרן השתלמות היא תכנית חיסכון לשכירים ועצמאים שיתרונה העיקרי הנו הפטור ממס על הקרן ועל רווחיה. הפטור ממס ניתן כאשר הכספים נמשכים מהקרן לאחר תקופה קצרה יחסית של שש שנים מיום פתיחת התכנית. בעבר, נועד החיסכון בקרן לצרכי לימודים, אך כיום ניתן לעשות בו שימוש לכל צורך, והדבר הפך את החיסכון בקרן לפופולארי במיוחד.

מהם יתרונות החיסכון בקרן השתלמות?
  • הרווחים מהכסף הנחסך באמצעות קרן השתלמות פטורים ממס לאחר תקופת חיסכון של שש שנים (קיימות אפשרויות לקבלת הפטור גם לאחר תקופה של שלוש שנים במקרים מסוימים, כגון השתלמות בחו"ל או יציאה לפנסיה).
  • התקופה הקצרה יחסית בה ניתן למשוך את כספי קרן ההשתלמות מאפשרת התמודדות עם אתגרים פיננסיים בטווח הקצר והבינוני. עם זאת, יש לשים לב כי הפטור על רווחי הקרן מתבטל במקרה של משיכת הכספים לפני שחלפו שש שנים מיום פתיחת החיסכון (עם הסייגים שהוזכרו בסעיף הקודם).
  • ההפקדה בקרן השתלמות מוגבלת בתקרה
    ניתן להמשיך את החיסכון גם לאחר שש שנים. יתרונות הקרן נשמרים גם כאשר ממשיכים את החיסכון.
  • קרן השתלמות היא תוכנית החיסכון היחידה בישראל שמאפשרת לחוסך למשוך את החיסכון שצבר כסכום הוני חד פעמי פטור, הן ממס על הקרן והן ממס על הרווחים. כיוון שכך, חוסכים רבים מעדיפים לא למשוך את הקרן לאחר 6 שנים ומייעדים את הקרן לגיל פרישה.
  • ניתן לקחת הלוואות על בסיס קרן השתלמות בריבית אטרקטיבית סביב ריבית הפריים ולהמשיך ליהנות מהתשואה של הקרן.
  • לשחם סוכנויות ביטוח הסכמי הפצה עם מרבית מנהלי קרנות ההשתלמות בישראל – בתי השקעות וחברות ביטוח.
  • ניתן לעבור מקרן לקרן ללא פגיעה בזכויות.
לקבלת הצעה השאר פרטים

    האם את/ה מבוטח/ת אצלנו כיום?

    שאלות ותשובות על קרן השתלמות

    האם המעסיק שלי חייב לתת לי קרן השתלמות?

    במגזר הציבורי נקבעת זכותו של העובד לקרן השתלמות בהסכם קיבוצי. במקרה זה חובה על המעסיק להפריש כספים עבור העובד וזאת בהתאם להוראות ההסכם הקיבוצי. במקומות עבודה שבהם לא קיים הסכם קיבוצי בעניין זה, ההחלטה אם להפריש כספים לעובד לקרן השתלמות תלויה בהסכם העבודה שנחתם בין העובד למעסיק.

    האם אני יכול להצטרף לקרן השתלמות בתור עצמאי?

    לקרן השתלמות לעצמאים זכאי להצטרף רק מי שיש לו הכנסה מעסק או ממשלח יד.

    מה היחס המחייב בין חלק העובד וחלק המעסיק בהפקדות לקרן השתלמות?

    הפקדת העובד תהיה שליש לפחות מהפקדתו של המעסיק.

    מה הם שיעורי ההפקדה המקסימאליים לקרן השתלמות?

    לקרן השתלמות לשכירים:
    עמית שכיר ומעסיקו, יהיו חייבים בהפקדה חודשית לקרן, אשר תהיה מורכבת מסכום שינוכה על ידי המעסיק ממשכורתו של העובד ומסכום שיופקד עבורו על ידי המעסיק (להלן: "סכומי ההפקדות"). שיעוריהם של סכומי ההפקדות, יהיו בהתאם למוסכם או למוסדר בינו לבין מעסיקו ובכפוף להסדר התחוקתי.

    לקרן השתלמות לעצמאים:
    לא קיימת מגבלת סכום להפקדות כספים של עמית עצמאי.

    האם יש הטבות מס על חיסכון בקרן השתלמות?

    בקרן השתלמות לשכירים:
    העובד אינו זכאי להטבת מס בגין הפקדותיו לקרן, אך הפקדות המעסיק בקרן עד לתקרה הקבועה בחוק אינן חייבות במס בידי העובד במועד ההפקדה בעוד שלמעסיק הן מוכרות כהוצאה לצרכי מס.
    העובד רשאי למשוך את הכספים שנצברו לזכותו (קרן) בקרן בפטור ממס בחלוף 6 שנים ממועד ההפקדה הראשון בקרן (ואם מלאו לו 67 שנים (גבר) ו- 64 שנים (אישה) – אם חלפו 3 שנים ממועד ההפקדה הראשון בקרן). ולמטרת השתלמות – אם חלפו 3 שנים ממועד ההפקדה הראשון בקרן ובכפוף לכללים שנקבעו בחוק.
    חשוב לציין שכיום עדיין קיים גיל מעבר הנמוך מגיל זה. לקבלת הגיל המדויק בו ניתן למשוך את הכספים בפטור ממס ניתן לפנות למשרדי הקופה.
    חלק ההפקדה המהווה סכום שעולה על סכום תקרת ההפקדה החודשית (1,571 ש"ח לחודש לשנת 2012), רווחים ריאלים בגינו יחוייבו במס רווחי הון בעת משיכת הכספים. שיעורי המס שנקבעו הינם כדלהלן: הפקדות בין השנים 2003 ועד 2005 – 15%, בין השנים 2006 עד 2011 – 20%, החל משנת 2012 – 25%.

    בקרן השתלמות לעצמאים:
    במועד ההפקדה העמית נהנה מהוצאה מותרת בניכוי לצורכי מס בגובה הסכום העולה על שעור של 2.5% מהכנסתו החייבת כשהיא מוגבלת בתקרת ההכנסה (255 אש"ח לשנת 2012) ועד לשעור של 7% מהכנסתו החייבת כשהיא מוגבלת בתקרה. משמע, שבמידה יפרישאת הסכום המקסימלי לצורך ניכוי יהווה סכום המותר בניכוי 4.5% מהכנסתו החייבת המוגבלת לסכום התקרה. ואולם, סך ההוצאה שתותר בניכוי לא תעלה על סכום השווה ל- 4.5% מהכנסתו החייבת מעסק או ממשלח-יד (בשנת המס 2007 – הכנסה חייבת מעסק או ממשלח-יד עד לסכום של 218,000 ₪).
    היחיד רשאי למשוך את הכספים שנצברו לזכותו (קרן) בקרן בפטור ממס בחלוף 6 שנים ממועד ההפקדה הראשון בקרן (ואם מלאו לו 67 שנים (גבר) ו- 64 שנים (אישה) – אם חלפו 3 שנים ממועד ההפקדה הראשון בקרן), ולמטרת השתלמות – אם חלפו 3 שנים ממועד ההפקדה הראשון בקרן ובכפוף לכללים שנקבעו בחוק.
    חשוב לציין שכיום עדיין קיים גיל מעבר הנמוך מגיל זה. לקבלת הגיל המדויק בו ניתן למשוך את הכספים בפטור ממס ניתן לפנות למשרדי הקופה.
    חלק ההפקדה שמעבר לתקרת ההפקדה המוטבת (17,880 ש"ח לחודש לשנת 2012), רווחים בגינו יחוייבו במס רווחי הון בעת משיכת הכספים. שיעורי המס שנקבעו הינם כדלהלן: הפקדות בין דצמבר 2002 ועד 2005 – 15%, בין השנים 2006 עד 2011 – 20%, החל משנת 2012 – 25%.

    איך אני יכול לדעת איזו קרן השתלמות הכי טובה בשבילי?

    בחירת קרן השתלמות היא בהתאם לשיקולים דומים לאלה המלווים כל השקעה בתוכנית חסכון או בשוק ההון: חוסנו של הגוף המנהל, מדיניות ההשקעות של הקרן, ביצועי הקרן בשנים האחרונות יחסית לקרנות אחרות וכדומה.

    מה ההבדל בין קרן השתלמות לקופת גמל?

    קרן השתלמות הינה אפיק חיסכון קצר טווח עד בינוני. קופות גמל הינן אפיקי חיסכון לטווח הארוך אשר ניתן לקבלן כקצבה בגיל הפרישה.

    מתי אוכל למשוך את הכספים שהפקדתי בקרן ההשתלמות?
    • למטרת השתלמות, החל מתום שלוש שנות חברות בקרן, בהתאם לכללים שנקבעו;
    • לכל מטרה שהיא, וללא צורך באישור כלשהו, החל מתום שש שנים ממועד התשלום הראשון לקרן ולגבי עמית שהגיע לגיל פרישה, החל מתום שלוש שנים ממועד התשלום הראשון לקרן;
    • בפטירת העמית ולטובת המוטבים.
    אם הפסקתי לעבוד או עברתי למקום עבודה שבו אין לי קרן השתלמות, כיצד עלי להתנהג עם קרן ההשתלמות שבה חסכתי במקום עבודתי הקודם?

    ניתן להשאיר את הכספים בקרן ההשתלמות, הכספים ימשיכו להיות מושקעים בהתאם למדיניות הקרן.

    האם אני חייב לצאת להשתלמות כדי לנצל את כספי הקרן?

    קרן השתלמות הינה חסכון לצרכי השתלמות ולכל מטרה אחרת, ולכן ניתן למשוך את הכספים גם לצרכים שאינם לצרכי השתלמות. עם זאת משיכה לצרכי השתלמות מקצרת את תקופת הוותק הנדרשת לצורך משיכה.

    באיזה מקרים נוספים ניתן למשוך כספים מהקרן קודם שמלאו שש שנים לפתיחתה?

    עמית שהגיע לגיל 67 ואשה שהגיעה לגיל 64 (נכון לשנת 2012) רשאי למשוך כספים לאחר שלוש שנות וותק גם שלא לשם השתלמות מקצועית. מוטבים של עמית שנפטר רשאים למשוך את הכסף שנצבר לזכותו ללא תלות בזמן שחלף מתחילת החברות בקרן.

    האם כדאי למשוך את כספי הקרן מיד כשהדבר אפשרי?

    לאחר שש שנות חברות בקרן ניתן למשוך את כספי הקרן, אך אין חובה למהר ולעשות זאת. הכספים בקרן ממשיכים להיות מושקעים בדומה לכל יתר כספי הקרן, והזכות למשוך אותם, ואת הכספים שממשיכים להגיע לחשבון זה מדי חודש, נשמרת לעובד. לאחר משיכת כספים מהקרן, נסגר החשבון, בדרך כלל, להפקדות נוספות, ויש לפתוח חשבון חדש, שממנו ניתן יהיה למשוך כספים רק לאחר שיעברו שש שנים מיום פתיחתו.